Kiespijn kan soms vervelender zijn dan hoofdpijn. Oorzaken van kiespijn kunnen zijn tandbederf, tandvleesontsteking, het doorkomen van verstandskiezen en het doorkomen van tanden en kiezen bij kinderen.

Diagnose

Kiespijn is vaak zeurend aanwezig. Bij kiespijn kunnen warmte of kou felle stekende scheuten in je gebit opleveren, waarbij je het soms wel kunt uitschreeuwen van de pijn. Als de kiespijn zó fel is, wordt de kiespijn vrijwel zeker veroorzaakt door een tandzenuw die geïrriteerd wordt. 

Kiespijn kan worden veroorzaakt door tandbederf (cariës). Het beschermende glazuur rond het tandbeen is dan aangetast door bacteriën, waardoor warmte en koude makkelijker tot de zenuw doordringen. De tandarts kan in dat geval het aangetaste tanddeel wegboren en het gat weer opvullen en zo zorgen voor een definitieve oplossing van de kiespijn.

Kiespijn kan ook een oorzaak van binnenuit hebben, bijvoorbeeld een ontsteking van het zenuw- of wortelkanaal. Vroeger betekende dat onherroepelijk trekken, tegenwoordig betekent het een wortelkanaal- of zenuwbehandeling om van je kiespijn af te komen. De tandarts verwijdert de zenuw en maakt het kanaal schoon. De tand of kies kan dan nog jaren mee zonder dat je last hebt van kiespijn.

Soms is er sprake van een relatie tussen een gebitsprobleem en tamelijk vage klachten elders in het lichaam. Dit kan zich dan bijvoorbeeld uiten in kiespijn.

Behandeling

Met kiespijn blijf je niet lopen, maar ga je naar de tandarts. Tot je daar terecht kunt, kan een pijnstiller of tijdelijke vulling uitkomst bieden bij kiespijn. 

Als tand- of kiespijn het gevolg is van een ontsteking, dan zijn pijnstillers met acetylsalicylzuur, ibuprofen of naproxen een goede keuze omdat ze ook ontstekingsremmend werken.

Als er sprake is van bloedingen na het trekken van een kies of de behandeling van een abces, is het verstandiger om een pijnstiller met paracetamol of ibuprofen te gebruiken. Dit verkleint het risico dat de bloeding langer duurt dan nodig is. Meestal zal de tandarts of kaakchirurg zelf al een recept voor een passende pijnstiller meegeven.

Ook als er een verstandskies doorkomt, kun je pijnstillers gebruiken. Bij lang niet iedereen ontwikkelen de verstandskiezen zich. Doen ze dat wel, dan gebeurt dat op volwassen, of bijna-volwassen leeftijd (vandaar de naam ‘verstandskiezen’). Omdat het gebit dan zijn eigenlijke vorm al heeft en de eerdere tanden en kiezen hun plaats al hebben opgeëist, kan het doorkomen van verstandskiezen pijnlijk zijn. Deze pijn is ook een vorm van kiespijn.

Kinderen kunnen behoorlijk last hebben van het doorkomen van tanden en kiezen. Voor hen zijn er speciale zalven of druppels die de pijn verlichten, zodat ze minder last hebben van de tand- of kiespijn.

Preventie

Door je gebit en tandvlees goed te verzorgen en regelmatig een controlebezoek aan de tandarts en mondhygiënist te brengen, verklein je de kans op kiespijn.

Wanneer medische hulp zoeken?

Kiespijn is meestal een indicatie dat er iets aan de hand is. Blijf dus niet te lang lopen met kiespijn, maar raadpleeg de tandarts.

Sorteer op
 • Tandheelkundige EHBO-set (Luxe)
  Tandheelkundige EHBO-set (Luxe)
  € 27,95
 • Toofypegs (Noodvulling en Kroon reparatie set)
  Toofypegs (Noodvulling en Kroon reparatie set)
  € 24,95
 • Safe & Sound (Noodvulling)
  Safe & Sound (Noodvulling)
  € 12,95
 • Floss draad 50 meter
  Floss draad 50 meter
  € 2,79
 • Tanden flossers 40 stuks
  Tanden flossers 40 stuks
  € 2,79

Taalkeuze

© 2015 - 2024 Zelftandarts.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel