Tandartsverzekering

Een verzekering voor de tandarts is de meest gekozen aanvullende zorgverzekering. Veel mensen hebben echter helemaal geen tandartsverzekering nodig. Naast informatie over vergoedingen uit het basispakket en de acceptatieprocedure, laten we zien hoe je erachter komt wat voor jou de beste keus is.

Vergoeding tandarts in het basispakket

Kinderen en jongeren
Kinderen en jongeren tot 18 jaar zijn via debasisverzekering verzekerd voor de meeste tandartskosten. Het gaat om behandelingen als:

 • periodiek preventief onderzoek (1 keer per jaar, tenzij meer nodig is);
 • verwijderen van tandsteen;
 • fluoridebehandeling;
 • röntgenfoto's;
 • vullingen;
 • wortelkanaalbehandeling.

Orthodontie voor kinderen tot 18 jaar valt niet binnen het basispakket. Ouders met kinderen die een beugel nodig (gaan) hebben, kunnen zich hiervoor aanvullend verzekeren.

Volwassenen
Voor volwassenen valt tandartszorg in de meeste gevallen buiten het basispakket. Je moet de kosten voor de tandarts zelf betalen of een aanvullende verzekering afsluiten die deze kosten dekt. Als er sprake is van zeer ernstige aandoeningen van het tand-kaak-mondstelsel, en daarvoor bijzondere tandheelkundige zorg nodig is, worden de kosten daarvoor vergoed uit de basisverzekering. Dit geldt ook voor bijzondere tandheelkundige zorg die nodig is om te zorgen dat je gebit niet verder achteruitgaat. Ook als er bijvoorbeeld sprake is van een ernstige ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of verworven afwijking van de mond of het gebit (tand-kaak-mondstelsel), kunnen de kosten vanuit het basispakket vergoed worden.

Prothese en kaakchirurg
Volwassenen die een uitneembaar kunstgebit nodig hebben voor de boven- en/of onderkaak, krijgen de kosten hiervoor wel vergoed vanuit de basisverzekering. Wel geldt hiervoor een eigen bijdrage van 25%. Ook de kosten voor de kaakchirurg worden vergoed uit het basispakket. De kosten voor deze behandelingen worden wel verrekend met je eigen risico.

 

Is een aanvullende tandartsverzekering nodig?

Veel mensen hebben helemaal geen aanvullende tandartsverzekering nodig. Zeker bij een gezond gebit loont verzekeren bijna nooit, omdat je dan al snel meer betaalt voor de premie dan wat je vergoed krijgt.

De Nederlandse Zorgautoriteit stelt de maximumtarieven vast die de tandarts in rekening mag brengen. 

Stappenplan voor het maken van een goede en voordelige keus

Ga na hoe goed je gebit is
Ga je trouw naar de tandarts voor controle en heb je zelden extra behandelingen nodig gehad? Dan loont het zelden om een tandartsverzekering af te sluiten. Voor iedereen is het slim om je tandarts ook te vragen welke behandelingen er in de komende 1 à 2 jaar te verwachten zijn. Als er (dure) ingrepen op de planning staan, zoals het vullen van gaatjes in kiezen, kun je wel een tandartsverzekering overwegen.

Welke kosten kun je ongeveer verwachten?
Je kunt de tandarts vragen om een offerte van behandelingen die eraan gaan komen. Of je kunt zelf een berekening maken door de tarieven van de verschillende behandelcodes bij elkaar op te tellen. Voor de tandartstarieven gelden vaste tarieven.

Bepaal welke verzekeraars in aanmerking komen
Met de Zorgvergelijker van de consumentenbond kun je niet alleen opgeven dat je je wilt verzekeren voor tandartskosten, maar ook voor welk bedrag je je wilt verzekeren en tegen welke vergoedingspercentage. Let op: als je kiest voor een vergoeding tot €250, komen ook verzekeringen in de resultaten naar voren die een vergoeding bieden van bijvoorbeeld €50. 

Bereken wat de verzekering gaat kosten
Vergelijk vervolgens de verzekeringen die aan je wensen voldoen. De goedkoopste tandartsverzekering hoeft niet de beste dekkingen te hebben. Kijk daarom niet alleen naar de premie die je moet betalen, maar op de detailpagina’s ook naar de vergoedingen en voorwaarden van tandartskosten. Soms sluit een zorgverzekeraar namelijk bepaalde vergoedingen uit (bijvoorbeeld voor een kroon) of krijg je voor bepaalde behandelingen maar een deel van de kosten vergoed (bijvoorbeeld bij het maken van een röntgenfoto). Tel de kosten van de premie en de kosten die je (eventueel) niet vergoed krijgt bij elkaar op.

Kies een geschikte verzekeraar
Let bij de keuze van je tandartsverzekering ook op de acceptatievoorwaarden van de verzekering. Vooral de duurdere verzekeringen stellen vaak voorwaarden aan de acceptatie van nieuwe verzekerden. In de Zorgvergelijker staat er dan een rood kruis achter de zorgverzekering.  

Acceptatie voor de aanvullende tandartsverzekering

Voor mensen met een slecht gebit kan het afsluiten van een tandartsverzekering verstandig zijn. Een zorgverzekeraar mag je weigeren voor een aanvullende (tandarts)verzekering en mag dus ook zelf de voorwaarden bepalen waarop je wordt toegelaten. Die voorwaarden kunnen zijn:

 • Tandartsverklaring; een verklaring van de tandarts waarin de tandarts moet aangeven hoe het gebit eraan toe is en of er binnen 1 of 2 jaar dure behandelingen te verwachten zijn.
 • Vragenlijst; soms werken verzekeraars met vragenlijsten over de stand van zaken van het gebit. De vragenlijsten worden beoordeeld door adviseurs, die de zorgverzekeraar adviseren over het wel of niet accepteren van de nieuwe klant. Let op: als een adviseur negatief adviseert en de zorgverzekeraar wijst je af als klant, dan ben je officieel verplicht dat te melden als je je aanmeldt bij een andere verzekeraar. Zo'n afwijzing roept vragen op en kan weer tot extra vragen leiden bij de zorgverzekeraar van je keus.

Wachttijd; verschillende zorgverzekeraars hanteren wachtlijsten voor de vergoeding van tandarts- en/of orthodontiekosten. Bij het afsluiten van een tandartsverzekering kan het even duren voor je geaccepteerd bent. Zeg de lopende verzekering daarom nog niet op totdat je zeker weet dat de nieuwe verzekeraar je heeft geaccepteerd! Er is geen wettelijke termijn waarbinnen verzekeraars je uitsluitsel moeten geven. In een eerder onderzoek van de Consumentenbond was de langste verwerkingstermijn 10 dagen.  Met dank aan www.consumentenbond.nl

Sorteer op
 • Tandheelkundige EHBO-set (Luxe)
  Tandheelkundige EHBO-set (Luxe)
  € 27,95
 • Toofypegs (Noodvulling en Kroon reparatie set)
  Toofypegs (Noodvulling en Kroon reparatie set)
  € 24,95
 • Safe & Sound (Noodvulling)
  Safe & Sound (Noodvulling)
  € 12,95

Taalkeuze

© 2015 - 2024 Zelftandarts.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel