5 Redenen waarom tandpoetstabletten beter zijn dan tandpasta uit een tube.

Het is handiger, milieuvriendelijk en mogelijk beter voor je tanden dan ouderwetse pasta, je moet echt overstappen op tandpoetstabletten als je dat nog niet hebt gedaan. Voor iedereen die de overstap nog moet maken, hebben we onze vijf belangrijkste redenen verzameld om de nieuwste upgrade van uw mondgezondheid te omarmen.

Gewone oude tandpasta zit al sinds 1892 in tubes en afgezien van de toevoeging van fluoride en chemische conserveermiddelen is er in de afgelopen 130 jaar niet veel veranderd, tot voor kort tenminste! We hebben achter de schermen hard gewerkt aan een beter tandreinigingsproduct, een product dat even effectief of beter reinigt dan traditionele pasta, maar ook voldoet aan moderne eisen zoals gemak en aandacht voor het milieu.

Het is het wachten waard geweest en de Dr Denti tandpoetstabletten zijn nu verkrijgbaar. Hier zijn de vijf belangrijkste redenen waarom u vandaag nog zou moeten overstappen op tandpastatabletten:

1 Effectievere reiniging

Dr Denti-tandpoetstabletten worden eerst gekauwd om ze in kleine korrels te breken waardoor tegelijkertijd oppervlakteresten van de tanden los worden gemaakt. Deze korrelstjes worden in de natuurlijke openingen tussen de tanden en onder het tandvlees geduwd waar borstels en pasta niet bij kunnen komen. Dit gebeurd voordat de korreltjes reageren met je speeksel en gaan bruisen tot een reinigingsschuim waarmee je kunt poetsen. Dit zorgt voor een diepe, veilige reiniging en een veel frissere adem dan ouderwetse pasta.

2 Tandpoetstabletten zijn milieuvriendelijk

Alleen al in Engeland belanden elk jaar 300 miljoen tandpastatubes op de vuilstort. Gemaakt van meerdere kunststoffen en vaak gelaagd met metaal, kunnen deze tubes niet gemakkelijk worden gescheiden en gerecycled. Buizen hebben gemiddeld 500 jaar nodig om biologisch af te breken, dus elke tube die je ooit hebt gebruikt, is nog steeds ergens te vinden. Onze Dr Denti-tandpoetstabletten daarentegen worden geleverd in een biologisch afbreekbare plasticvrije verpakking, zodat uw geweten net zo schoon is als uw glimlach!

3 Reisvriendelijk en perfect voor noodgevallen

Dr Denti Tandpoetstabletten worden geleverd in compacte tubes of blikken en kunnen veilig worden verpakt in bagage, laden en handtassen zonder te morsen. Omdat ze volledig droog zijn, zijn de tabletten lang houdbaar en kunnen ze in vloeistofvrije omgevingen zoals vliegtuigen worden meegenomen. Als je snel verse, schone tanden nodig hebt, kun je gewoon onderweg kauwen, spoelen en spugen om schoon te maken zonder je tandenborstel te gebruiken. Tandpoetstabletten zijn een absolute redder in nood voor sociale verrassingsevenementen zoals spontane dates of zelfs werkvergaderingen na de lunch.

4 Tabletten zijn hygiënischer dan pasta

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel mensen in je huis hun tandenborstel tegen de tube hebben geveegd bij het uitknijpen van hun tandpasta? Elke keer dat dat gebeurt, worden bacteriën mogelijk verspreid. Je zou (hopelijk) geen tandenborstel delen, waarom zou je de slechte hygiëne van iemand anders riskeren door een tube pasta te delen? Tandpoetstabletten zijn een schonere en elegantere oplossing.

5 Vrij van schadelijke conserveermiddelen

Vloeibare tandpasta's zitten naast kleine plasticdeeltjes meestal boordevol chemische conserveermiddelen om te voorkomen dat ze bederven en om ze te helpen schuimen in de mond in plaats van in de tube. Deze chemische conserveermiddelen zoals SLS (Sodium Lauryl Sulphate) kunnen de ongelukkige bijwerking hebben dat ze de zachte weefsels in de mond irriteren en zweren veroorzaken. Dr Denti-tandpoetstabletten worden droog geleverd zonder dat dergelijke chemicaliën nodig zijn.

Verkrijgbaar met of zonder fluoride, Dr Denti tandpoetstabletten zijn een opwindende en abroodnodige upgrade van verouderde tandpasta, beter voor u en beter voor het milieu. U kunt tandpoetstabletten kopen bij www.zelftandarts.nl

 

 

Bron: Nibud 6-12-2021(zie ook https://www.nibud.nl/consumenten/zorgverzekering/) 

Aanvullende verzekering

Naast het basispakket kunt u kiezen voor een aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. De aanvullende verzekering kunt u bij een andere zorgverzekeraar afsluiten dan uw basisverzekering.

Elke zorgverzekeraar biedt diverse aanvullende verzekeringen. De premie van een basis aanvullende verzekering is gemiddeld € 9 per maand. Een uitgebreide aanvullende verzekering kost gemiddeld € 23 per maand. Een nog uitgebreidere dekking kost gemiddeld € 40 per maand. Bij sommige verzekeraars is het ook mogelijk een zeer uitgebreide aanvullende verzekering af te sluiten, maar de meeste verzekeraars bieden drie soorten aanvullende pakketten aan. Sommige verzekeraars bieden ook aanvullende pakketten of aparte tarieven aan voor bepaalde doelgroepen, zoals jongeren, gezinnen of ouderen. Bij veel verzekeraars zijn kinderen jonger dan 18 jaar gratis meeverzekerd voor de aanvullende verzekering.

Kiest u voor een aanvullende verzekering, dan is een verzekeraar niet verplicht u zonder meer te accepteren. Het kan zijn dat u een keuring moet ondergaan of een verklaring moet invullen. Dit ligt anders bij de basisverzekering. Verzekeraars mogen u nooit weigeren als u een basisverzekering afsluit.

Tandartsverzekering

Ook voor uw tandartskosten kunt u een aparte verzekering afsluiten. Welke kosten precies vergoed worden en wat u aan premie betaalt, verschilt per verzekeraar. Ook hangt het af van hoe uitgebreid de tandartsverzekering is. U betaalt minimaal ongeveer € 14 per maand. Een uitgebreide tandartsverzekering kost gemiddeld € 25 per maand. Voor een extra uitgebreide tandartsverzekering bent u rond de € 43 per maand kwijt. Voor kinderen tot 18 jaar worden de tandartskosten via het basispakket vergoed.

 

AD 22-03-2021

Zo kunnen Rotterdammers met weinig geld tóch naar de tandarts: ‘Straks durf ik weer te lachen’

VIDEOHet aantal mensen dat geen geld heeft voor de tandarts stijgt door de coronacrisis. Het Fonds Bijzondere Noden zag het het afgelopen jaar in Rotterdam het aantal aanvragen voor tandartskosten met een kwart toenemen. Om het probleem aan de kaak te stellen vond zaterdag de eerste Rotterdamse Tandartsdag plaats. 

Yvonne Keunen 20 mrt. 2021 Laatste update: 21-03-21, 10:37

 

Timide zit Oscar Meijer in de behandelstoel van Tandheelkundig Centrum Terbregge. Eigenlijk is hij bang voor de tandarts, maar zijn begeleider bij de Bavo, kliniek voor geestelijke gezondheidszorg, overtuigde hem ervan zich toch aan te melden voor de Rotterdamse Tandartsdag. Er mankeert immers nogal wat aan zijn gebit en geld voor een behandeling is er niet.

 

Wortelresten

,,De bovenkant moet er helemaal uit”, vertelt hij. ,,Ook worden wortelresten en een kies getrokken.” Oscar had verwacht dat alleen naar zijn gebit zou worden gekeken, maar tandarts Didi Landman klaart kordaat meteen de hele klus. Een uur later stapt de patiënt weer op de brommer. Praten kan hij door alle verdovingen en gaasjes in zijn mond amper, maar hij steekt zijn duim omhoog. ,,Ik ben blij dat het is gebeurd”, mompelt hij. ,,Straks durf ik misschien weer te lachen.”

Een van de andere 190 patiënten op de Rotterdamse Tandartsdag is Linda, die liever niet met haar achternaam in de krant komt. Trots toont ze haar kunstgebit. ,,Mooi hè?’’ zegt ze met een brede lach. ,,Ik ben er zo blij mee. Ik heb weer een mooi gezicht, ik ben weer vrouw.” Na een echtscheiding en ontslag bij haar baas belandde Linda in 2015 op straat. Jarenlang zwierf ze van opvang naar opvang. Hoewel ze er alles aan deed om er niet als een dakloze uit te zien, holde haar gebit achteruit. ,,Ik had zoveel last van kiespijn dat ik er soms koorts van kreeg”, vertelt ze. ,,Slapen kon ik vaak niet.”  

Schaamte

Twee jaar geleden liet ze al haar tanden trekken, maar een prothese kon ze niet betalen. ,,Ik kreeg van mijn zoon, die net als ik in de schuldsanering zit, een noodgebit dat veel te groot was. Daardoor kon ik niets eten.” De daklozenopvang bracht haar in contact met de straattandarts, die zorgde voor een passend kunstgebit. Op de Tandartsdag laat ze controleren of dat nog goed zit. ,,Ik kan weer lachen”, zegt ze. Uit schaamte durfde ze dat lange tijd niet. ,,Zonder tanden trek je je terug.  Maar nu kan ik tenminste weer solliciteren.”

Tandarts Didi Landman rent tijdens de Tandartsdag van behandelkamer naar behandelkamer. Ze is blij wat te kunnen doen voor de 36 mensen die naar haar praktijk komen. De rest wordt door 30 andere tandartsen elders in de stad gratis behandeld. ,,Dit zijn allemaal mensen die pech hebben gehad in het leven en die hulp nodig hebben. Ik kan vandaag hun ergste pijn bestrijden, maar in de meeste gevallen is meer nodig”, zegt ze. ,,Gelukkig hebben twee tandtechnici toegezegd te willen helpen met een gratis protheses.” Ze is verguld met het aanbod. ,,Ik gun iedereen een mooie glimlach.”

Zorgverzekering

De eerste Rotterdamse Tandartsdag is een initiatief van Fonds Bijzondere Noden Rotterdam, Stichting Present Rotterdam, Stichting Anders Rotterdam, Dokters van de Wereld en de Rotterdamse Tandartsvereniging. Zij bepleiten de terugkeer van mondzorg in het basispakket van de zorgverzekering. ,,Daar is het in 1990 uitgehaald en geldt sindsdien als een eigen verantwoordelijk van mensen”, zegt Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld. Dat pakt in de praktijk slecht uit. ,,Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland gaan uit geldgebrek niet of nauwelijks naar de tandarts. Met alle gevolgen van dien. Hier moet een structurele oplossing voor komen.”

 

AD 30-12-2020

Nederlander durft niet meer naar de tandarts door corona

 

VIDEOEen kwart van de Nederlanders is sinds het begin van de coronapandemie niet meer bij de tandarts geweest. Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Independer. Tandartsenvereniging KNMT herkent de daling en spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling. 

David Bremmer 30 dec. 2020

 

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT) reageert geschrokken. ,,Wij zien inderdaad dat een deel van de Nederlanders niet naar de tandarts gaat”, zegt voorzitter en tandarts Wolter Brands. ,,Het gaat om zeker 10 procent, maar in regio's met veel risicogroepen kan het percentage nog een stuk groter zijn.”

 

Tandartsverzekering

 

 

Of Nederlanders echt puur vanwege corona de tandarts mijden, betwijfelt de KNMT-voorzitter overigens. ,,Een deel van de Nederlanders is sowieso angstig voor de tandarts en grijpt corona aan als excuus.”

Online vergelijker Independer beklemtoont dat regelmatig naar de tandarts gaan geld scheelt. ,,En niet alleen qua behandelkosten”, stelt zorgverzekeringsexpert Bas Knopperts. Hij adviseert mensen met een goed gebit te overwegen om geen tandartsverzekering af te sluiten. ,,Twee keer per jaar een consult zelf betalen is veel goedkoper dan een aanvullende tandartsverzekering. Dat bespaart tientallen euro’s.”

Uit het onderzoek van Independer blijkt dat ruim driekwart van de Nederlanders die de tandarts nu mijdt over een aanvullende tandartsverzekering beschikt. Ze betalen dit jaar dus voor een dienst die ze niet afnemen.

https://www.ad.nl/binnenland/nederlander-durft-niet-meer-naar-de-tandarts-door-corona~a04a22aa/?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20201231&ctm_ctid=f4fd8c996efe265c2aaf576c58e40843&utm_term=f4fd8c996efe265c2aaf576c58e40843

AD 5 april 2020

 

Blij

De gezamenlijke mondzorgkoepels ANT, NVM-mondhygiënisten, ONT en KNMT zijn blij met de steun van de zorgverzekeraars. Bij diverse tandartsen en mondhygiënisten waren de zorgen over het voortbestaan groot omdat financiële hulp uitbleef. ,,Het is fijn dat we niet in de steek gelaten worden”, reageert vicevoorzitter Henk Donker van de KNMT namens de koepels. ,,We werden steeds van het kastje naar de muur gestuurd. De overheid verwees ons naar de verzekeraars, maar die stuurde ons weer terug naar de regering. We hebben toen aan de bel getrokken en gelukkig heeft dat tot iets geleid.”

Volgens Donker waren er al zorgen bij zeker 275 praktijken. ,,Dat zou betekenen dat de mondzorg voor een miljoen mensen zou wegvallen. We moeten nog goed gaan bekijken wat de regeling inhoudt, maar dit is een heel goed resultaat in de juiste richting om de mondzorg veilig te stellen.”

 

AD 2 april 2020

 

09:37

Een spoedtandarts start donderdag met een online consult. De tandarts bepaalt online via een live video of de patiënt direct spoedeisende hulp nodig heeft.

De patiënt maakt een afspraak met een tandarts en zit thuis met zijn eigen smartphone voor de video. De Rotterdamse kliniek, Dental365, begint ermee omdat mensen soms het huis niet mogen verlaten vanwege het coronavirus. Ook weten ze soms niet of hun klachten ernstig genoeg zijn voor een spoedbehandeling.

Voordat de afspraak plaatsvindt, ontvangt de patiënt een sms met link naar een beveiligde online-omgeving. Hierin kan de patiënt foto’s uploaden van de klachten en ook zelf tekenen waar de klachten zich bevinden. Zo heeft de tandarts direct inzicht in de problemen van de patiënt.

Artsen zijn bang dat door de coronacrisis patiënten met potentieel ernstige klachten de dokter mijden, zowel de huisarts als de specialist.

 

 

2019

Artsen in de Indiase stad Madras hebben een tumor bij een jongen verwijderd met daarin 526 'tanden'. De artsen maakten de opmerkelijke vondst in augustus bekend.

https://www.youtube.com/watch?v=gmbR_KnV5RA

 

 

Uit het AD 06-08-2019      ‘De tandarts moet weer terug in het basispakket’

ONBETAALBAAR GEWORDEN  https://www.ad.nl/gezond/de-tandarts-moet-weer-terug-in-het-basispakket~ae7fecb3/?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20190806&utm_userid=&ctm_ctid=f4fd8c996efe265c2aaf576c58e40843

Voor een half miljoen Nederlanders is de tandarts onbetaalbaar geworden. Dokters van de Wereld vindt dat de basale tandzorg weer terug moet in het basispakket. 

Irene van den Berg 06-08-19 14:25 

Armoede valt in Nederland af te lezen aan iemand zijn gebit, zegt  ontwikkelingsorganisatie Dokters  van de Wereld. De hulporganisatie roept in een petitie de politiek op om de beslissing uit 2006 – toen de tandheelkunde geheel uit het basispakket werd gehaald – terug te draaien. Sinds 2006 moeten volwassenen hun tandartskosten volledig zelf ophoesten – of daar een aanvullende verzekering voor afsluiten. Een half miljoen mensen slaagt in geen van beide, aldus Dokters van de Wereld. 

Toegankelijk

Om de gezondheidsverschillen tussen rijk en arm te verkleinen, wil de hulporganisatie dat tandzorg weer voor iedere Nederlander toegankelijk wordt. Om de daad bij het woord te voegen reed de Nederlandse tak van Médecins du Monde dit voorjaar met een bus door het land om gratis mondbehandelingen te geven aan mensen met een kleine portemonnee. Ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat bij de laagste inkomens maar zeven op de tien Nederlanders regelmatig naar de tandarts gaat.

Tandarts Didi Landman uit Rotterdam ondersteunt de petitie van Dokters van de Wereld volledig. ,,Het is belangrijk dat basale tandzorg weer terug in het basispakket komt. Daarmee bedoel ik een jaarlijkse controle plus behandelingen bij acute problemen.’’ Op 10 oktober spreekt de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de slechte bereikbaarheid van tandzorg voor mensen met weinig geld.

Rotte tanden

Als mensen geen geld hebben voor een aanvullende verzekering schiet preventieve mondzorg er meestal bij in. Dat kan leiden tot rotte en afgebroken tanden, ontstekingen en ernstige pijnklachten, weet Landman.  ,,Soms hebben mensen zoveel pijn dat ze nauwelijks kunnen eten.’’ Landman helpt elke donderdagmiddag patiënten die geen tandzorg kunnen betalen, zoals daklozen en mensen die in de schuldsanering zitten. ,,De impact van die hulp is groot, zie ik iedere keer weer. Door de behandelingen hebben ze weer kans op een normaal leven: ze kunnen gaan solliciteren en een partner vinden.’’

Landman is veel tijd kwijt aan papierwerk om de materialen voor de behandelingen vergoed te krijgen; zelf werkt ze vrijwillig en is ze afhankelijk van giften. Maar omdat die niet afdoende zijn, probeert ze verzekeraars te bewegen een bijdrage te leveren aan de behandelingen. Een slecht gebit is namelijk een risico voor de gezondheid: ontstoken tandvlees vergroot onder meer de kans op hartproblemen. ,,Met sommige verzekeraars heb ik goede ervaringen, anderen werken bijna nooit mee’’, vertelt ze. Soms heeft Landman geen andere keuze dan het trekken van gezonde tanden, een volledig kunstgebit wordt immers wel vergoed door de basisverzekering.

Arme gezinnen

Ook kinderen uit arme gezinnen hebben vaker last van gebitsproblemen, stelt kinderarts Els Hembrecht, die een speciale praktijk voor kinderen in Woerden heeft. ,,Als ouders niet gewend zijn om zelf regelmatig naar de tandarts te gaan, doen ze dat vaak ook niet met hun kinderen.’’ Hoewel de tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar wel vergoed worden uit het basispakket. ,,Maar ouders die zelf niet in aanraking komen met de tandarts of mondhygiënist, weten dat vaak niet.’’

Als ouders niet gewend zijn om zelf regelmatig naar de tandarts te gaan, doen ze dat vaak ook niet met hun kinderen

Els Hembrecht, kinderarts

Armere Nederlanders doen bovendien vaak minder aan preventie van gebitsproblemen bij hun kinderen. Hembrecht: ,,De kwaliteit van de voeding is vaak slechter, ze zien er niet altijd op toe dat hun kinderen twee keer per dag poetsen en ze maken minder vaak gebruik van elektrische tandenborstels.’’ Kinderen met tandproblemen kunnen daar de rest van hun leven last van houden, omdat bijvoorbeeld het trekken van tanden een ‘normale’ ontwikkeling van het gebit in de weg kan staan.

Aankloppen bij de gemeente heeft vaak weinig zin voor arme mensen met gebitsproblemen. De meeste gemeenten willen de kosten niet vergoeden uit de bijzondere bijstand, een gemeentelijke vergoeding voor extra kosten. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Tandeloos! De bijzondere bijstand in een sterfhuisconstructie?’. Gemeenten staan meestal op het standpunt dat de basisverzekering afdoende zou moeten zijn voor noodzakelijke zorgkosten. Ze vergoeden daarom geen zorgkosten die niet onder basisverzekering vallen.

Noodfondsen

Wel bestaan er in ruim honderd gemeenten noodfondsen waar inwoners aanspraak op kunnen maken. Een groot deel daarvan is opgezet door de ontwikkelorganisatie Stichting Urgente Noden Nederland (SUNN). Volgens Nathalie Boerebach, directeur van SUNN, doen steeds meer mensen met gebitsproblemen een beroep op deze fondsen. Exacte cijfers heeft ze nog niet. ,,Maar ik krijg hierover wel duidelijke signalen van de lokale noodhulpbureaus’’. De noodfondsen richten zich in beginsel alleen op zeer acute tandzorg. Soms werken ze samen met een lokale tandarts. 

De kans dat tandzorg terug komt in het basispakket lijkt overigens klein. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) is hier namelijk geen voorstander van. Hij zei eerder dat er geen geld is vrijgemaakt in het regeerakkoord voor het opnemen van tandzorg in het basispakket. 

 

 

 

 

Tandartsentekort dreigt door wegblijven buitenlandse tandartsen (AD 5-5-2018)

Er dreigt een tekort aan tandartsen. Sinds vorig jaar is de instroom van buitenlandse tandartsen compleet ingestort. Afzwaaiende tandartsen hebben daardoor grote moeite om een opvolger te vinden voor hun praktijk, stelt beroepsorganisatie KNMT.

Sander van Mersbergen 05-05-18, 03:57 

Buitenlandse tandartsen, vooral uit Spanje en Griekenland, vulden de laatste jaren in toenemende mate de gaten in het Nederlandse tandartsenbestand. In recente jaren waren er zelfs meer nieuwe buitenlandse dan nieuwe Nederlandse tandartsen. Het aanbod van Nederlandse tandheelkundigen is beperkt, omdat het aantal opleidingsplaatsen aan een wettelijk maximum gebonden is.

Maar dat is voorbij. In 2016 dienden 390 buitenlanders een aanvraag in om in Nederland tandarts te worden, maar vorig jaar waren dat er nog maar 109. Ook het aantal registraties van tandartsen met een buitenlands diploma kelderde, van 263 in 2016 naar 131 in 2017. Dat blijkt uit cijfers uit het BIG-register.

,,Sinds 1 januari 2017 moeten buitenlandse tandartsen een bewijs van taalvaardigheid tonen”, stelt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. ,,Dit is hoogstwaarschijnlijk de reden voor de terugloop van het aantal aanvragen en registraties.” Voor 2017 schreef de wet wel voor dat zorgaanbieders ‘voldoende moeten kunnen communiceren met patiënten’, maar werd niet getoetst op taalvaardigheid.

Zuid-Europa

Een woordvoerder van beroepsorganisatie KNMT stelt dat ook de betere economische situatie in Zuid-Europa bijdraagt aan de beperktere instroom. Tandartsen uit Griekenland en Spanje kunnen daardoor weer in eigen land aan de slag.

Ondertussen hebben tandartsen moeite om een opvolger te vinden, stelt de KNMT, vooral in de periferie van Nederland. Recruiters constateren dat Nederlandse tandartsen vooral in de Randstad willen werken, maar niet in Hengelo of Heerlen. ,,Er zijn tandartsen die hun pensioen moeten uitstellen omdat ze geen geschikte opvolger kunnen vinden”, stelt de KNMT. ,,Wij pleiten er daarom voor om nu eindelijk eens het aantal opleidingsplekken in Nederland uit te breiden.”

In Nederland mag jaarlijks een beperkt aantal studenten toetreden tot de opleiding tandheelkunde. Jaarlijks betreden ongeveer 240 Nederlandse tandartsen de arbeidsmarkt, terwijl er zo’n 300 met pensioen gaan. 

Het ministerie van VWS laat in een reactie weten geen signalen van tekorten te hebben. Wel loopt er een onderzoek naar de opleidingscapaciteit in de mondzorg, dat dit voorjaar wordt afgerond. ,,In dit onderzoek is specifiek aandacht voor het aantal tandartsen met een niet-Nederlands diploma. Ook eventuele regionale verschillen maken onderdeel uit van het onderzoek."

 

 

Slechte zorg voor gebit wordt ouderen fataal AD 7-12-2017

Honderden ouderen gaan jaarlijks dood aan een longontsteking die het gevolg is van een slechte gebitsverzorging. De Nederlandse tandartsorganisatie KNMT is een Europese lobby gestart om meer aandacht te krijgen voor de mondverzorging van kwetsbare ouderen.

Ouderen dreigen een vergeten groep te worden als het om tandheelkundige zorg gaat. Dat stelt de Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Tandheelkunde (KNMT). ,,Er is nauwelijks tijd bij verzorgers om extra aandacht aan het gebit te geven. Gevolg is dat mensen die toch al zwak zijn, eerder overlijden omdat een slecht gebit gerelateerd is aan vele ziekten", zegt de Hengelose tandarts Henk Donker, bestuurslid van de KNMT. 

Zo blijkt uit onderzoek dat een op de tien verpleeghuispatiënten overlijdt aan een longontsteking die het gevolg is van een bacterie die door een slechte mondhygiëne in de mond aanwezig is. Longontsteking is een van de belangrijkste oorzaken van overlijden in een verpleeghuis: precieze gegevens daarover worden echter niet bijgehouden.

Hartfalen

Tandarts-geriatrie Arie Hoeksema bevestigt dat er een verband is tussen een slecht gebit en onder meer het verloop van diabetes, hartfalen en een progressiever verloop van reuma. Hij promoveerde op de mondgezondheid van kwetsbare ouderen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Uit dit onderzoek blijkt dat bij een afnemende zelfredzaamheid van ouderen er minder zorg voor het gebit is. Ook is duidelijk geworden dat van 72 procent van alle nieuwe verpleeghuisbewoners de mondhygiëne matig tot slecht is en eigenlijk behandeld zou moeten worden.

Daarom wordt gepleit voor meer samenwerking tussen tandartsen, zorginstellingen, huisartsen en de wijkverpleging. Als er niets gebeurt, wordt het probleem steeds groter, volgens Donker. ,,Want over twintig jaar zijn er twee keer zoveel 65-plussers en vier keer zoveel tachtigplussers dan nu het geval is."

Daarom trekt de KNMT aan de bel en lobbyt samen met andere groepen zoals de Vereniging van verpleegkundigen en verzorgenden Nederland voor de rol van de tandarts in het (ouderen)zorgteam. Dat gebeurt ook via de Europese tandartsenkoepel CED in Brussel. ,,Want veel wet- en regelgeving op nationaal niveau is afhankelijk van wat Europa beslist", zegt Donker.

Ook Hoeksema benadrukt het belang van een volwaardige eerstelijnsrol van de tandarts binnen zorgteams. ,,Zodat kiespijn op het sterfbed niet meer nodig is. Want ook dat", stelt hij met klem, ,,komt nog steeds voor."

 

Wel of geen tandartsverzekering in 2018? Hier moet je op letten

 

Veel Nederlanders sluiten bij hun zorgverzekering ook een tandartsverzekering af. Een goed gebit vinden we allemaal belangrijk, niemand wil kiespijn dus als je zorgverzekering de kosten bij de tandarts vergoedt. Maar soms is het voordeliger om de rekening zelf te betalen. Hoe zit dat precies?

 

Tandartsverzekering is prijzig

Een tandartsverzekering is best duur. Je betaalt hier al snel 15 euro per maand voor, dus 180 euro per jaar. En dat is dan nog een vrij beperkte verzekering, die meestal 75% van de kosten tot 250 euro per jaar vergoedt.

 

Kom je alleen maar voor een controle bij de tandarts? En misschien een keer voor een gaatje of een behandeling door de mondhygiënist? Dan ben je met ongeveer 60 euro klaar, terwijl de tandartsverzekering dus al bijna 200 euro per jaar kost. Zelf betalen is dan voordeliger.

 

Weeg kosten af tegen vergoeding

Maak je wel veel kosten bij de tandarts omdat je een slecht gebit hebt? Dan kan een tandartsverzekering natuurlijk wel interessant zijn. Maar bekijk altijd of de extra premie opweegt tegen de vergoeding die je krijgt. Je kunt ook altijd wat spaargeld achter de hand houden om je tandartskosten te betalen.

 

Bron: Independer

 

Huismiddeltjes tegen Tandpijn en Kiespijn

Tandpijn of kiespijn is een niet zo vaak voorkomende aandoening. Het uit zich in pijn rondom een kies, tand of dieper, in de kaak. Wanneer u te maken heeft met deze vervelende pijn, wilt u daar natuurlijk snel van af. De ernst van tandpijn of kiespijn varieert van een kloppende tot een zeurende aanhoudende pijn. Deze pijnen kunnen verschillende oorzaken hebben.

Oorzaken van Tandpijn en Kiespijn 

 • Gaatje (caviteit)

 • Tandbederf (cariës)

 • Lekkende vulling

 • Ontstoken tandvlees

 • Gevoelige tanden

 • Afgebroken tand

 • Pulpitis (ontsteking van de tandpulpa)

 • Te strak zittende beugel

 • Afbraak van het tandglazuur

 • Herhalende bewegingen, zoals knarsentanden of kauwgum kauwen

  Symptomen bij Tandpijn of Kiespijn

 • Het gebied rondom de tand of kies is gezwollen

 • Kloppende en scherpe pijn in tand of kies

 • Hoofdpijn of koorts

 • Pusachtige afscheiding uit de ontstoken tand of kies

  Natuurlijke Huismiddeltjes tegen Tandpijn en Kiespijn

  De tandarts kan de oorzaak van de pijn achterhalen en hiervoor een definitieve oplossing vinden. Maar als u niet onmiddellijk bij de tandarts terecht kunt, kunt u een van onderstaande natuurlijke huismiddeltjes proberen om de pijn in ieder geval te verzachten.

  1. Zoutoplossing

  Spoel zo lang mogelijk als u kunt uw mond met warm water, waarin u een schep zout hebt gedaan. Herhaal dit zo vaak als nodig is. Dit is de snelste remedie voor kiespijn die door een verstandskies of afgebroken tand wordt veroorzaakt.

  2. Waterstofperoxide

  Gebruik een lichte concentratie waterstofperoxide als mondwater. Mocht het erg bitter smaken, verdun het dan met water.

  3. Kruidnagel

  Leg een een kruidnagel op de tand of kies. Dit is een uitstekend middel om de pijn bij tand- of kiespijn te verzachten. Een druppel kruidnagelolie of gemalen kruidnagel met water of olijfolie vermengd tot een dikke pasta kan ook gebruikt worden. Kruidnagelolie is een effectief natuurlijk middel om de pijn te bestrijden bij een afgebroken tand.

  Let op: Te veel kruidnagelolie kan giftig zijn

  4. Vanille-extract

  Drenk een wattenbolletje in vanille-extract en leg het op de pijnlijke plek. Het gebruik van pepermunt-, citroen- en amandelextract geeft hetzelfde resultaat.

  5. Oregano Olie

  Oregano olie kan gemengd worden met warm water of olijfolie. Doop een wattenbolletje in het mengsel en plaats het vervolgens op de pijnlijke tand of kies.

  6. Tea Tree Olie

  Spoel uw mond met 5 à 6 druppels  tea tree olie in warm water. De olie kan ook rechtstreeks gebruikt worden. Doe een of twee druppels op een watje en leg het tegen het pijnlijke gebied.

  7. Alcohol

  Een beetje whisky, brandy, scotch, of wodka kan ook als natuurlijke remedie tegen tand- of kiespijn worden gebruikt. Mondwater met een hoog alcoholpercentage helpt hierbij ook.

  8. Gember

  Kauw op een vers stukje gember om de pijn te verminderen. Gember werkt grotendeels verzachtend bij tand- of kiespijn.

  9. Knoflook 

  Leg een heel knoflook teentje tegen de zere plek aan of breng een mengsel van knoflook en zout op het weefsel rondom de pijnlijke tand of kies aan.

  10. Limoen

  Een partje limoen tegen het pijnlijke gedeelte kan ook toegepast worden. Of het bijten in een schijfje citroen zorgt voor een snelle pijnverlichting.

  11. Muntblaadjes

  Gedroogde of verse muntblaadjes kunnen ook gebruikt worden om de pijn te verzachten. Stop een aantal blaadjes in de mond en begin hierop te kauwen. Het is een effectief huismiddeltje.

  12. Ui

  Leg vers gesneden ui rondom de pijnlijke tand of kies. Of dip een wattenstaafje in het uitgeperste sap van een ui en leg dat op de pijnlijke tand of kies. Ui is niet alleen een natuurlijke remedie om de pijn te verminderen bij kiespijn. Maar wordt ook als een natuurlijk antibioticum beschouwd tegen ontstoken tanden of kiezen.

  13. Guavebladeren en Spinaziebladeren

  Kauw op een aantal verse blaadjes of breng voorgeweekte blaadjes op het probleemgebied aan. Een mengsel van gekookte guavebladeren en zout kan ook als mondspoeling dienen.

  14. Cayennepeper

  Maak een papje van cayennepeper en water. Breng dit mengsel op het pijnlijke gebied.

  15. Komkommer

  Komkommer kan ook als natuurlijk middel tegen tandpijn gebruikt worden, snijd een stukje af en leg het tegen de pijnlijke tand of kies aan. Een koud stukje komkommer geeft snel verlichting bij ernstige pijn. Maar let op, bij gevoelige tanden gebruik dan geen koud stukje.

  Of pureer de komkommer met een hoeveelheid zout en breng vervolgens het mengsel op het probleemgebied aan.

  16. Baksoda (Zuiveringszout)

  Meng baksoda met een klein beetje water en breng vervolgens het mengsel op de pijnlijke tand of kies aan. U kunt ook een mondwater met baksoda maken door een schep hiervan in een glas lauwwarm water op te lossen. Zorg dat de baksoda volledig is opgelost en spoel hiermee uw mond

  17. Theezakje

  Het warme theezakje dat net werd gebruikt om thee te zetten, kan op het zere weefsel worden gelegd, omdat de tannine uit de theeblaadjes van nature uit een verdovende eigenschap heeft.

  18. Appelcider Azijn

  Drenk een wattenbolletje in appelcider azijn en houd het tegen tegen de zere tand aan. Als er geen appelcider azijn in huis is, dan kan ook de gewone witte azijn hiervoor gebruikt worden.

  19. IJspak/Warmwater Compressen

  Om de pijn te verdoven, vul een washandje met ijsblokjes en houd het tegen uw wang aan, aan de kant waar de pijnlijke kies zit. Mocht dit geen verzachting brengen, gebruik dan warme compressen. Dit middel wordt beschouwd als een van de beste pijnremedies tegen kiespijn veroorzaakt door een verstandskies.

  Let op: Zorg er altijd voor dat u de ijsblokjes of ijspak in een washand of doek hebt gewikkeld, voordat u het tegen uw wang aanhoudt. Gebruikt u warmwater compressen, zorg er dan voor dat het water niet te heet is, want anders loopt u het risico om uw huid te verbranden.

  20. Duivelsdrek

  Verwarm een snufje duivelsdrek opgelost in citroensap, gebruik vervolgens een wattenstaafje om het probleemgebied met de oplossing aan te stippen. Dit natuurlijke huismiddel helpt niet alleen zeer goed bij ernstige tand- of kiespijn, maar is ook een remedie tegen bloedend tandvlees.

  21. Tarwegras

  Het simpelweg kauwen op tarwegrassprieten of het gebruik van tarwegrassap als mondspoeling is ook een effectief hulpmiddel tegen tandpijn. Tarwegrassap absorbeert de schadelijke stoffen uit het tandvlees, vermindert de groei van bacteriën en verkleint de kans op besmetting.

  22. Aardappel

  Schil een aardappel en snij het in stukjes. Leg deze stukjes op de pijnlijke tand of kies. Of hak de stukjes aardappel zeer fijn en doe er wat zout op. Breng de pasta op het probleemgebied op.

  23. Zwarte peper

  Maak een mengsel van zwarte peper en zout. Houd dit mengsel een tijdje in uw mond. U zult snel verlichting voelen. Het smaakt niet echt lekker.

  Homeopathische Middelen bij Tand- of Kiespijn

  In aanvulling op het gebruik van natuurlijke huismiddeltjes tegen tand- of kiespijn, bestaan er ook homeopathische of reguliere pijnstillers die voor een snelle pijnverlichting zorgen. De beste reguliere pijnstillers bij tand- of kiespijn zijn: Aspirine, Anadin, Ibuprofen, Nurofen en Paracetamol.

  De volgende homeopathische middelen kunnen bij tand- of kiespijn gebruikt worden:

 1. Arnica: kan voor of na een tandheelkundige behandeling of na het trekken van een tand of kies gebruikt worden.
 2. Belladonna : is een waardevol geneesmiddel dat gebruikt kan worden aan het begin van zware kies- of tandpijn en bij zwelling van pijnlijk tandvlees.
 3. Koffieplant: is een handig hulpmiddel om bij kinderen de nare tand- en kiespijn te verzachten. Bovendien helpt dit geneesmiddel ook tegen rusteloosheid en slapeloosheid die door de pijn wordt veroorzaakt.
 4. Hepar Sulphur: is zeer effectief bij ernstige pijn veroorzaakt door slechts een lichte aanraking of bij het in contact komen met koude dranken, etenswaren en lucht.
 5. Sint Janskruid: is een probaat middel bij verwondingen aan de voortanden en het helpt bij kinderen de scherpe pijn te verzachten die door een infectie of een blessure wordt veroorzaakt.
 6. Wijnruit: is praktisch geneesmiddel om voor of na een tand- of kiesextractie te gebruiken.

Opmerking: Het is raadzaam om voor het innemen van enig geneesmiddel eerst uw tandarts te raadplegen voor het gebruik en de juiste dosering ervan.

Dr. Denti of Dentanurse EHBO-kit

Voor snelle hulp bij tand- of kiespijn is er nu de webwinkel van zelftandarts.nl. Daar kun je verschillende kits kopen voor al uw gebitsproblemen.

Lees eerst de gebruiksaanwijzing die bij de producten geleverd worden, voordat u het gebruikt.

Waarschuwing:  Deze kit tegen tand- of kiespijn is niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor kruidnagelolie. Gebruik het middel niet langer dan zeven dagen en overschrijdt de gebruiksduur niet. Slik het middel niet in en bij inslikking zoek direct medische hulp of neem contact op met uw huisarts.

Kan Tand- of Kiespijn worden voorkomen?

Zoals het gezegde luidt “voorkomen is beter dan genezen”, betekent dit in de praktijk dat jong en oud een nauwgezette routine voor mondhygiëne moet toepassen om eventuele ernstige tandproblemen in de toekomst te voorkomen.

Er zijn bepaalde maatregelen die genomen kunnen worden om tandproblemen te voorkomen, zoals:

 • Kauw niet onnodig op snoepjes of harde etenswaren.

 • Drink ‘zure’ dranken met een rietje.

 • Zorg ervoor dat ijs niet direct in contact komt met uw tanden, omdat het een barst of een breuk in de tand kan veroorzaken.

 • Poets regelmatig met fluorhoudende tandpasta, minstens een keer per dag.

 • Vermijd het eten van te veel snoep of etenswaren die te veel suiker bevatten.

 • Bezoek de tandarts twee keer per jaar voor een periodieke controle.

 • Vermijd etenswaren met een hoog zuurgehalte.

  Tips voor Pijnverlichting bij een Gebarsten of Afgebroken Tand of Kies

 • Gebruik tijdelijk vullingsmateriaal, dat vrij verkrijgbaar is om het gaatje of de barst te vullen of te sealen.

 • De pijn bij een ontstoken zenuw van afgebroken of gebarsten tand of kies is zeer heftig. Om de druk in het probleemgebied te verminderen, leg bij het slapen een extra kussen onder uw hoofd, zodat het hoger komt te liggen.

 • Floss tussen de afgebroken en gebarsten tanden of kiezen om tandplak en etensresten te verwijderen.

   

© 2015 - 2024 Zelftandarts.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel